Minestra di cavolo nero

minestra di cavolo nero

Una bella zuppa, calda e saporita, ideale per cena. La minestra di cavolo nero, un ortaggio di stagione versatile in cucina.

Questa minestra ha funzionato anche con mia figlia, ovviamente per lei frullata.

Era talmente saporita che con un po’ di crostini l’ha spazzolata, percio’ potete tentarla anche con i bimbi, ovviamente vale per quelli che mangiano un po’ di verdura e i passati :D.

 

A voi la ricetta :

5.0 from 1 reviews
Minestra di cavolo nero
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Minestra di cavolo nero, fagioli, patate e zucca, un comfort food tipicamente di stagione
Autore:
Ricetta: Primo piatto
Cucina: Italiana
Serves: 4
Ingredienti
  • 1 cespo di cavolo nero
  • 200 g di fagioli borlotti secchi (se preferite anche in scatola)
  • 1 rametto di rosmarino
  • 2 patate
  • 150 g di zucca a tocchetti
  • 1 cipolla
  • 1 spicchio di aglio
Preparazione
  1. Cominciamo a far bollire i fagioli dopo averli messi in ammollo per una notte intera.
  2. Metterli in una pentola ricoperti di acqua fredda, salare quando bolle , unire un rametto di rosmarino e un po' di prezzemolo, cuocere per circa un paio di ore.
  3. Togliere meta' dei fagioli e tenerli da parte da mettere nella zuppa, il resto frullare e tenere da parte.
  4. Pulire tutte le verdure e tagliarle a tocchetti.
  5. Per il cavolo nero, togliere la parte piu' dura del gambo e tagliarlo a pezzetti sottili.
  6. In una pentola, se possibile di coccio, soffriggere la cipolla con un po' di olio, unire la verdura a tocchetti , ricoprirla con il brodo di fagioli frullato, aggiustare di sale e cuocere per un'oretta a fuoco lento, se necessario aggiungendo un po' di acqua o brodo vegetale.
  7. Lasciarla della consistenza desiderata, a me piace un po' densa.
  8. A fine cottura unire i fagioli , servire con una spolverata di formaggio grana.
  9. Servire ben calda con un filo di olio crudo.

Buon appetito!

 

minestra di cavolo nero

 

 

minestra di cavolo nero

Risotto alle carote in attesa della mamma. Sono arrivati i gemellini!

Oggi mia moglie è tornata dall’ospedale, dopo una settimana trascorsa la per mettere al mondo i due gemellini.

Lei non sa che sto scrivendo sul su blog, si sta godendo un meritato riposo. Mi sembra doveroso però per comunicare il lieto evento pubblicare una semplice e sana ricetta che oggi ho cucinato con l’aiutante preferita, mia figlia, per il suo ritorno.

Ieri, io e mia figlia, tra una corsa e l’altra abbiamo avuto poco tempo e ci siam fermati a cena fuori in un “fast food”. Tutto ciò che la mamma non vuole che si mangi…noi l’abbiamo mangiato.

Solo che poi la pancia si mostrava parecchio gonfia e qualche rutto ci è scappato prima di tornare in ospedale dai fratellini (che risate che ci siamo fatti). Mi sono sentito dire da mia figlia che io e lei insieme non andiamo bene, siamo pericolosi.

Sentendoci in colpa questa mattina abbiamo fatto colazione partendo con la frutta e poi, vista la probabilità di avere mamma a casa per pranzo, abbiamo pensato di prepararci per cucinare un piatto salutare, un buon risotto con le carote. Siamo andati a prenderla ed ecco il risotto.

Risotto alle carote in attesa della mamma
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Risotto alle carote, primo piatto salutare e poco calorico
Autore:
Ricetta: Primo piatto
Cucina: Italiana
Serves: 4
Ingredienti
  • 300 g. di riso carnaroli
  • 300 g. di carote
  • 5 cucchiai d'olio d'oliva
  • brodo
  • 40 g. di formaggio grattugiato
  • sale (se il brodo è già salato, non serve)
Preparazione
  1. Raschiare la scorza delle carote e lavarle sotto acqua corrente.
  2. Tagliare le carote a rondelle e poi tagliare le rondelle a metà.
  3. Mettere le carote in una pentola e soffrigerle 2 minuti con l'olio.
  4. Aggiungere un mestolo di brodo e lasciarle cuocere 10 minuti a fuoco lento.
  5. Aggiungere il riso, mescolare con le carote e lasciarlo tostare per 1 minuto.
  6. Aggiungere il brodo e portare a cottura il riso in circa 18/20 minuti aggiungendo brodo mano mano vedete che si asciuga.
  7. Se il brodo è sufficientemente saporito non è necessario salare.
  8. A riso cotto, spegnere il fuoco, aggiungere il formaggio, mescolare e lasciare mantecare per 2 minuti.
Note
Per il brodo ho messo a bollire la verdura trovata in frigorifero per un paio d'ore in 2 litri di acqua salata. (4 carote - 2 patate - 1 cipollotto - 1 gambo disedano - 1 finocchio - sale qb)

Pasta di lenticchie con sugo di melanzane – gluten free

penne farina lenticchie alla parmigiana

Ciao ragazzi, oggi un’altro primo goloso e gluten free!!!!

La pasta di lenticchie con sugo alle melanzane è un primo sfizioso ed anche senza glutine.

Questo tipo di pasta la trovate nei migliori ipermercati, negozi bio come ad esempio Natura SI ed anche MD, la potete trovare anche con  farina di piselli.

Ottimo escamotage per dare i legumi ai nostri bimbi, anche perche’ è delicata e condita con il sugo di pomodoro non si accorgeranno di nulla :D.

Adatta a tutti i celiaci.

A voi la ricetta:

 

Pasta di lenticchie con sugo di melanzane
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Pasta fatta con farina di lenticchie condita con melanzane, mozzarella sugo di pomodoro, piatto senza glutine, ideale per celiaci
Autore:
Ricetta: Primo piatto
Cucina: Italiana
Serves: 4
Ingredienti
  • 250 g di pasta con farina di lenticchie
  • sugo di pomodoro q.b.
  • 1 mozzarella a cubetti
  • una melanzana
  • olio evo q.b.
  • sale pepe q.b.
  • 1 scalogno
  • menta per decorare
Preparazione
  1. Tagliare sottilmente lo scalogno
  2. Tagliare a dadini la melanzana
  3. Rosolarla in un wok saltapasta per una mez'oretta con sugo di pomodoro, basilico un pizzico si sale.
  4. Portare a bollore dell'abbondante acqua, salare e cuocervi la pasta di legumi per i minuti indicati sulla confezione.
  5. Scolarli, tuffarli nel sughetto di melanzane.
  6. Servire con mozzarella a cubetti, basilico e una spolverata di pepe.

Buon appetito!

 

penne farina lenticchie alla parmigiana

penne farina lenticchie alla parmigiana

 

penne farina lenticchie alla parmigiana

Tortino patate, salmone e fiori di zucca

tortino patate salmone zucchine

Con questo post vi farò venire un po’ caldo, il forno lo dovete accendere, ma per questa ricetta ne vale la pena!

Il tortino di patate, salmone e fiori di zucca oltre ad essere gustoso è anche scenografico, se avete qualcuno a cena farete di sicuro un figurone!…buono anche tiepido.

A voi la ricetta!

 

5.0 from 1 reviews
Tortino patate, salmone e fiori di zucca
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Delizioso tortino di patate, zucchine, salmone avvolto in fiori di zucca
Autore:
Ricetta: Primo piatto
Cucina: Italiana
Serves: 12
Ingredienti
  • 500 g di patate
  • 2 zucchine
  • 8-10 fiori di zucca con la loro zucchina
  • 1 piccola fetta di salmone sottile
  • 40 g di formaggio grana
  • 4-5 cucchiai di pan grattato
  • 2 uova
  • burro q.b.
Preparazione
  1. Bollire le patate e schiacciarle nello schiacciapatate in una ciotola.
  2. Grattugiare le zucchine, comprese quelle del fiore ed unirle alle patate
  3. Lasciare da parte i fiori, lavarli accuratamente, togliere delicatamente la parte interna.
  4. Sminuzzare finemente il filetto di salmone al coltello e unirlo alle verdure e alle patate.
  5. Aggiungere poi le uova, il formaggio, il pangrattato e aggiustare di sale.
  6. Formare un composto omogeneo.
  7. Imburrare dei pirottini per muffin o anche piu' grandi a seconda di quello che si ha.
  8. Cospargerli di pangrattato e foderarli con i fiori di zucca.
  9. All'interno mettere il composto e chiudere.
  10. Infornare a 180°C per circa 20 minuti, fino a completa doratura.
Note
Le porzioni sono relative, dipendono sempre dalla grandezza dei pirottini

 

Buon appetito!

tortino patate salmone zucchine

 

tortino patate salmone zucchine

Insalata di miglio freddo

miglio freddo in insalata

Eccomi tornata!..ma che caldo fa????.. Il forno per ora non si tocca quindi ogi in bel piatto freddo.

Ecco come potete utilizzare il miglio se vi piace !

Insalata di miglio freddo:

Insalata di miglio freddo - gluten free
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
miglio freddo con verdure mozzarella e olive, ricetta gluten free
Autore:
Ricetta: Primo piatto
Cucina: Italiana
Serves: 4
Ingredienti
  • 250 g di miglio
  • 2 mozzarelle
  • Dadini di melanzana
  • 1 zucchina
  • una manciata di piselli
  • olive q.b.
  • olio evo q.b.
  • sale q.b.
Preparazione
  1. Cuocere il miglio in acqua salata per il tempo indicato sulla confezione, circa 15 minuti
  2. Nel frattempo in una ciotola tagliare la mozzarella a dadini, la zucchina e la melanzana a pezzettini cotte velocemente in padella, i piselli bolliti in acqua salata, e le olive.
  3. Unire il miglio cotto e passato sotto l'acqua fredda.
  4. Mescolare bene con qualche cucchiaio di olio di oliva.

Buon appetito!

miglio freddo in insalata

 

miglio freddo in insalata

Cannelloni with eggplant

Today a first course recipe!

Here are cannelloni, I decided to make a vegetarian version with the latest eggplants.

Voila’ the recipe:

Cannelloni with eggplant
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
A tipical italian plate in a vegetarian version with eggplant sauce
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 250 g of pasta for lasagna
  • 2 small eggplants
  • 100 g of tomato sauce
  • extra virgin olive oil
  • 1 clove garlic
  • a few leaves of basil
  • For the sauce:
  • 30 g of butter
  • 30 g flour
  • 20 g parmesan
  • 300 ml of milk
Preparazione
  1. Prepare eggplant's sauce
  2. Cut the eggplant into cubes, fry with a little oil and a clove of garlic and basil.
  3. Add the past and cook for half an hour.
  4. Prepare the sauce:
  5. Melt the butter, add the flour and mix well.
  6. Then add the milk and bring to a boil over low heat, stirring with a whisk until 'it thickens.
  7. Add the pinch of salt, nutmeg and parmesan.
  8. To blanch the pasta for lasagna it cool.
  9. Use Butter to grease the pan to prepare the cannelloni:
  10. Fill the pastry of lasagna with eggplant sauce and roll.
  11. Alongside each other cannelloni, sprinkle other sauce of eggplant, bechamel and sprinkle with the grated cheese.
  12. Bake at 180 ° C for 30 minutes

 

cannelloni-alle-melanzane

 

cannelloni-alle-melanzane-photo2

Potato dumplings with chickpea flour

We are still with alternative flours! This is a first ingenious idea for celiac and not, drumplings with chickpea flour.

I was curious about this recipe when I saw it in the ipercoop cooking magazine  on sale at the supermarket, a small booklet full of delicious ideas that I will reply as soon as possible, potato dumplings:

 

Potato dumplings with chickpea flour
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Potato dumplings made with chickpea flour, ideal for celiac and intolerant
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 500 g of potatoes (or red potato)
  • 150 g of chickpea flour
  • a teaspoon of salt
Preparazione
  1. Boil the potatoes
  2. Drain and let them cool
  3. Mash potatoes and place in a bowl
  4. Add salt
  5. Now add the flour until completely absorbed
  6. Form a smooth paste.
  7. Prepare the cord and cut dumplings
  8. Boil water, add salt and toss dumplings
  9. Drain them when they surface
  10. Drizzle with melted butter or pesto.

 

Byebye and see you to the next recipe.

Potato dumplings

Potato dumplings

Potato dumplings

 

Potato dumplings

Black rice with prawns and buffalo

Here we are, my friends, in summer hurray!

I leave you a recipe “real summer”, a beautiful salad rice with black rice, which is well suited to cold foodir such as this.

I decided to combine prawns to the buffalo mozzarella, the result is a truly fresh recipe.

I leave you the recipe:

Black rice with prawns and buffalo
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Delicate cold salad of black rice with buffalo mozzarella, prawns and olives, fresh and light
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 200 g of black rice
  • 1 large buffalo mozzarella
  • 100g prawns (shelled weight)
  • olives q.s.
  • extra virgin olive oil q.s.
  • salt to taste
  • parsley to taste
Preparazione
  1. Boil water, add salt and cook the black rice.
  2. The kitchen is a bit long, about 30-40 minutes.
  3. Meanwhile cook the prawns in salted water for about 1-15 minutes
  4. Drain and place in a large bowl.
  5. Cut mozzarella in cubes and combine it with shrimp.
  6. Soften with a little oil.
  7. Drain at this point the rice, rinse it under cold water and leave to cool.
  8. Join it in the bowl to the other two ingredients.
  9. Add a little of olives and sprinkle with parsley.
  10. Season with little oil and refrigerate for an hour.
  11. Serve cold.

See you with the next recipe.

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Carbonara agretti and asparagus

Today a post a little less cool, but a dinner with pasta   is a must.

The idea of making these noodles arose from the fact that I found in the house a fresh bunch of agretti or commonly also called bearded friars, a tasty vegetable made in bunches, like chives but more purposes.

The combination agretti and asparagus was born by chance, I assure you that the result is great!

To you and asparagus carbonara agretti:

Carbonara agretti and asparagus
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
carbonara light and above all enriched with vegetables with unusual combination, agretti and asparagus:
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 320 g of spaghetti
  • 1 bunch agretti
  • half a bunch of asparagus
  • parsley q.s.
  • 2 eggs 2 egg yolks
  • 30 g of cheese
  • 50 g of bacon cut into strips
  • pepper q.s.
Preparazione
  1. Wash and clean the agretti removing the ends
  2. Wash asparagus taking away the final part
  3. Cut into small pieces the agretti and asparagus.
  4. Cook for about 20 minutes with a little oil in a wok kitchen, with little salt and parsley.
  5. If necessary add a little of water.
  6. Cut the bacon into strips and let it crackle in a pan, set aside.
  7. Beat the eggs with the cheese.
  8. Cook pasta, drain and toss in the sauce of agretti and asparagus.
  9. Turn off the heat and put the eggs with cheese, mix well and serve garnished with crispy bacon.
  10. Sprinkle with pepper.

byebye

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Dumplings with rice flour

Hello Guys !!!! Hello and welcome hot sun !!!!

Today I propose another recipe dedicated to health, for people with celiac disease in  first case and also for those who  want to keep more health and eliminate refined foods, such as flour type 00.

These are dumplings made with potato and rice flour, made thaks to  the advice of a friend who is doing a diet and I gladly gave the receipe.

I cooked them both seasoned with pesto with red sauce.

Recipe for dumplings with rice flour:

Dumplings with rice flour
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Dumplings with rice flour, light, egg-free and gluten free
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 500 g of potatoes (recommended those red-skinned)
  • 150 g of rice flour
  • 1 teaspoon salt
Preparazione
  1. Wash and boil potatoes for about half an hour.
  2. I used the red skin potatoes.
  3. The important thing is not exceed the cooking and drain immediately anyway.
  4. Let them cool and pass masher.
  5. Season with salt and stir.
  6. Let them cool a bit , don't start puting flour if it is too hot, cause the steam of the cooking would incorporate more flour, thus risking to have the dumplings a little hard.
  7. When the potatoes have cooled a little, begin to knead, adding flour little by little.
  8. Mix until a homogeneous ball.
  9. Now remove small pieces, and cut drimpling form
  10. Store them hand by hand on a floured tray.
  11. Boil water, add salt and toss the gnocchi.
  12. Drain them when they surface with a slotted spoon not to break them, then season them to taste

 

Bye bye

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Risotto with octopus and cuttlefish

Hola !!!! Are you ready for a long weekend and relax?

I can not wait for the opportunity, and I leave you the recipe of a good risotto that is right, great for a dinner with friends in this long weekend !

To you:

Risotto with octopus and cuttlefish
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
A refined risotto with octopus and cuttlefish
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • Approximately 500 g of octopus (about half octopus)
  • 1 carrot
  • 1 potato
  • 1 celery
  • vegetable broth q.s.
  • cooking water of the octopus
  • 1 shallot
  • 320 g Carnaroli rice
  • 1 sachet of 4 g of squid ink
  • a couple of tablespoons of grated cheese
  • parsley q.s.
  • extra virgin olive oil
  • half a glass of white wine
Preparazione
  1. Cook the octopus in cold water with a carrot, celery, potato, a little oil and a dash of white wine.
  2. Add salt when it begins to boil and cook for about an hour and thirty minutes.
  3. Let it cool in its water.
  4. Now take it, peel it and cut at least about half 'into pieces as we will use it for risotto.
  5. With the other half make a salad.
  6. If the octopus is small and you want to use it all to abound in flavor.
  7. So in a pan fry the shallots finely chopped with a little oil.
  8. Add octopus, season one minute and then open the bag of squid ink.
  9. Add rice, toast it, sprinkle it with white wine.
  10. Cook the rice for 18 minutes alternating with some 'vegetable broth and a bit' of cooking broth of the octopus.
  11. Sprinkle with parsley.
  12. Stir it with the cheese and extra virgin olive oil.

N.B. In cooking times I did not include that of octopus.

I don’t tell you what a great recipe that I left for you with the surplus of this risotto…

I wish you a good evening …

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risotto-polipo-nero-di-seppia

 

Salad of buckwheat gluten free

Hello dear! How are you? Well past April 25 ….

Talking about food, now I would like to propose a nice recipe, perfect for  summer which opens soon, a dish that you can enjoy both cold and warm.

I bought a pack of buckwheat, usually I used it in the form of flour, but it’s more exciting to cook, also it doesn’t need to soak and boil about 20 minuti.

You can find it in all the well-stocked supermarkets and it is cheap.

As you know the buckwheat is not a cereal then it’s for celiac in the first place and those who,  takes some ‘limit the gluten, it is ideal.

You will see that in addition to the palate will benefit ‘also your health, plus it is also very easy and quick to prepare.

To you:

Salad of buckwheat gluten free
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Salad of buckwheat gluten free, perfect hot and cool, for celiac and not
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 280 g of buckwheat
  • 1 zucchini
  • 5-6 asparagus
  • 110 g of peeled shrimp
  • salt q.s.
  • extra virgin olive oil
  • parsley q.s.
Preparazione
  1. Rinse under running water buckwheat and boil in salted water for about 20-30 minutes.
  2. Drain and let cool in a large bowl, add a little oil to keep it sticking.
  3. Set aside.
  4. Boil shrimp in salted water for about 15 minutes, drain and peel them.
  5. Meanwhile in a wok kitchen cook for about 10 minutes the diced zucchini and asparagus-made pieces and private stem.
  6. Season with salt and sprinkle with parsley.
  7. At this point, add the sauce of zucchini and asparagus also the shrimp and cook everything for 5 minutes, adding a little water or broth if it tends to stick.
  8. When cooked, add the mixture to the buckwheat, season if necessary with salt, sprinkle with parsley and still make a last lap of virgin olive oil.
  9. Stir well and serve either warm or cold to your pleasure.

 

Good evening to everybody! See you to the next !

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