Torta di mele e mandorle alla birra e ribes

TORTA DI MELE E MANDORLE ALLA BIRRA E RIBES
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Autore:
Ricetta: Dessert
Cucina: Italian
Ingredienti
Per l’impasto:
  • 3 mele renette di media misura
  • Una noce di burro
  • 20 g. di zucchero di canna
  • 200 ml di birra alla mela
  • 4 uova
  • 200 g. di farina di mandorle
  • 90 gr. di zucchero semolato
  • 8 g. di lievito naturale al succo d’uva
Per la granella:
  • 20 g. di quinoa soffiata
  • 50 g. di granella di mandorle
  • 15 g. di ribes nero disidratato
  • 40 g. di zucchero semolato
Copertura:
  • marmellata di ribes
Preparazione
  1. Sbucciare le mele e tagliarle a pezzetti.
  2. In una padella antiaderente sciogliere una noce di burro e aggiungere le mele. Aggiungere lo zucchero di canna e la birra. Cuocere per circa 15 minuti fino a raggiungere una leggera caramellatura.
  3. A fine cottura, frullarle con uova e zucchero.
  4. Mettere in un recipiente la crema ottenuta e aggiungere il lievito e la farina di mandorle poco per volta, continuando a mescolare.
  5. Versare l’impasto ottenuto in una tortiera precedentemente imburrata.
  6. Cuocere in forno a 160° per 40 minuti. Sfornare e lasciare raffreddare.
  7. Nel frattempo preparare la granella facendo tostare in una padella antiaderente quinoa, granella di mandorle e ribes disidratato.
  8. Ricoprire la torta con la marmellata e guarnire il bordo con la granella tostata.
  9. La decorazione è fatta con isomalto. (zucchero bollato)

 

Peperoncini ripieni

Per abbellire il balcone ho comprato delle piantine di peperoncino giallo su consiglio della fioraia. (Fioraia o fiorista? mi sono informata e si possono utilizzare entrambi, ma fioraia è più adatto)
Oltre a decorare posso utilizzarli in cucina.
Mio marito, vedendoli e per non essere da meno, ci ha messo del suo….si è procurato dei peperoncini dal suo amico ma da fare ripieni!

Allora sono andata a cercare la ricetta dalla suocera, che mi aveva dato anche quella per le zucchine in agrodolce, ricordate?

Eccola qua, ricetta dei peperoncini ripieni:

Peperoncini ripieni
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Autore:
Cucina: Italian
Ingredienti
  • 400 g. di peperoncini piccanti tondi
  • 1 bicchiere di aceto di vino bianco
  • 1 bicchere di vino bianco secco
  • 1 cucchiaio di zucchero
  • olio extra vergine d'oliva
  • acciughe
  • olive capperi
Preparazione
  1. Pulite i peperoncini della parte interna dei semini, privandoli del picciolo lasciandoli interi.
  2. Mettete in una pentola il bicchiere d'aceto, il bicchiere di vino e un cucchiaio di zucchero.
  3. Mescolate e portate ad ebollizione.
  4. Aggiungete i peperoncini e sbollentateli per circa 3 minuti mescolando ogni tanto per insaporirli.
  5. Scolateli e metteteli ad asciugare su un canovaccio pulito.
  6. Farciteli con filetto di acciuga disliscata, un oliva snocciolata e un cappero.
  7. Lavate con cura dei vasetti da conserva e fateli asciugare per bene.
  8. Sistemate i peperoncini all'interno fino all'imboccatura e aggiungete olio d'oliva fino a coprirli interamente.
Note
Sono da consumare entro 2 o 3 mesi.

Tartufi di colomba

tartufi di colomba pasquale riciclata

Ciao ragazzi! Inutile dire che in questo periodo stiamo cercando tutti di riciclare cioccolato, colomba, ovetti e quant’altro, almeno per me è cosi’.

Ho pensato di postare una ricetta carina che serve a smaltire la colomba in eccesso, dolce per cui non vado matta, meglio finirla subito, 😀

Premesso che stiamo parlando di colomba con canditi, per cui chi si accingera’ a preparare questi tartufi è consapevole che vi trovera’ i canditi, a meno che ne abbiate in casa una senza…il che non guasterebbe secondo i miei gusti! 😀

A voi la ricetta:

Tartufi di colomba
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Deliziosi tartufi di colomba riciclata con ricotta, cacao e caffe'
Autore:
Ricetta: Dessert
Cucina: Italian
Ingredienti
  • 500 g di colomba
  • 125 g di ricotta di capra
  • 2 cucchiai di caffe' da moka
  • 30 g di zucchero a velo
  • granella di pistacchi q.b. per la copertura
  • cacao q.b. per la copertura
Preparazione
  1. Sbriciolare la colomba in una ciotola
  2. Unire la ricotta e lo zucchero a velo
  3. Cominciare ad amalgamare il tutto, aggiungere anche i cucchiai di caffe' e formare un impasto omogeneo.
  4. Appallottolare e passare alcuni tartufi nella granella di pistacchio ed altri nel cacao.
  5. Porre in frigorifero e tirarli fuori al momento di servirli

Facile no?!!

tartufi di colomba pasquale riciclata

Ceci alla curcuma e cavolo rosso

ceci alla curcuma cavolo rosso

Oggi vi lascio una ricetta un po’ insolita ma di gusto e se vi piacciono le spezie fa al caso vostro.

Sono ceci con curcuma, dalle rinomate proprieta’ benefiche e cavolo rosso stufato in padella.

Un piatto unico, leggero e diverso dal solito che sostituisce la pietanza, vegano direi!

A voi:

5.0 from 1 reviews
Ceci alla curcuma e cavolo rosso
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Ceci insaporiti con curcuma accompagnati dal cavolo rosso stufato in padella, un accostamento centrato e perlopiu' vegano
Autore:
Ricetta: Secondo piatto
Cucina: Italian
Ingredienti
  • 200g di ceci ...io secchi (oppure se non li avete vanno bene quelli gia' cotti)
  • 1 cucchiaino abbondante di curcuma
  • mezzo cavolo rosso oppure uno intero piccolo
  • 1 cipolla
  • sale q.b.
  • prezzemolo
  • alloro e rosmarino
  • 1 cucchiaio di passata
Preparazione
  1. Lasciare in ammollo per 12 ore i ceci, sciacquarli e farli bollire circa un'ora in abbondante acqua salata con un rametto di rosmarino, alloro e cucchiaio di passata.
  2. Se avete dei ceci gia' pronti questa operazione potete saltarla.
  3. Nel frattempo lavare il cavolo rosso e tagliarlo a listarelle.
  4. In una padelle antiaderente rosolare con un filo di olio meta' cipolla, aggiungere il cavolo rosso, spolverare di prezzemolo e salare con sale grosso.
  5. Chiudere il coperchio e cuocere per circa 15-20 minuti, fino a completa cottura, se necessario aggiungere un goccio di acqua.
  6. Prendere una seconda padella antiaderente, rosolare con un filo di olio l'altra meta' della cipolla, aggiungere i ceci e il cucchiaino di curcuma, aggiustare di sale e insaporire il tutto per 5 minuti, se necessario aggiungere un goccio di acqua
Note
I tempi di preparazione si riferiscono ai ceci gia' cotti, queli secchi necessitano di piu' tempo..un'ora per la cottura e 12 ore di ammollo

 

Buon appetito!

 

 

ceci alla curcuma cavolo rosso

 

 

 

ceci alla curcuma cavolo rosso

Raisins Apple pie with spelled flour

Always on the wave of alternative flours.

I havn’t understood if  kamut and spelled are suitable for those who are intolerant to wheat.

The fact is that when I eliminated refined flours, grains, bran and everything that covers  grain, primarily using kamut spelled and other flours, I’m much better, here the recipe:

 

Apple pie and raisins with spelled flour
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
A yummy apple pie with raisins maked with spelled flour
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Ingredienti
  • 250 g spelled flour
  • 100 g of cane sugar
  • 1 package yeast
  • 3 eggs
  • 125 g of butter
  • 4 apples
  • 150 g raisins
  • 2-3 type puff biscuits or macaroons
  • 250 ml of milk
Preparazione
  1. Melt butter
  2. Beat eggs with sugar until it forms a compound firmly attached
  3. You added butter
  4. Combine flour, milk, apples into thin slices and raisins previously floured.
  5. Finally add the baking powder and mix well until mixture is smooth.
  6. Crumble the puff pastry on the top of the cake.
  7. Bake at 180 ° for 35 minutes

Byebye

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Hamburger beans

Today a vegetarian recipe, healthy that can replace second course, perfect for children.

The beans in version burgers, egg-free.

This one replace  meat and give us a different idea.

The beans have a lot of properties.

Here the recipe:

 

Hamburger beans
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Main course, broad bean vegetable burgers, excellent replacement of the food in the vegetarian diet
Autore:
Ricetta: Second Course
Cucina: italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 200 g of dry shelled beans
  • a pair of bay leaves
  • 1 small potato
  • 1 carrot
  • 40 g parmesan
  • 1 tablespoon of flour
  • extra virgin olive oil
  • salt to taste
Preparazione
  1. Rinse the beans that do not require soaking (at least the ones I bought myself, still on the pack you will find instructions for boiling)
  2. Boil for about twenty minutes in salted water with a couple of bay leaves
  3. Meanwhile boil potato and carrot.
  4. Put everything in a blender and blend.
  5. Remove the mixture and add Parmesan cheese, salt, parsley, a little oil and a tablespoon of flour.
  6. Form burgers the size you want.
  7. Pass them in bread crumbs and place in the fridge for an hour.
  8. After cook them in a pan with a little'oil, turning them for 5 minutes

See you to the next recipe

 

hamburger-di-fave

Polenta meatballs baked

 

This is a simply recipe: polenta advanced, passed in breadcrumbs and baked:

 

Polenta meatballs baked
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Polenta meatballs advanced, passed in breadcrumbs and baked
Autore:
Ricetta: Appetiser
Cucina: Italian
Ingredienti
  • Polenta advanced
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of Parmesan
  • 1 pinch of salt
  • breadcrumbs to taste
Preparazione
  1. Take polenta, add the egg, Parmesan and a pinch of salt .
  2. Mix well with a fork to crush well polenta and mixture
  3. Shape into balls, roll in bread crumbs and place in a greased baking pan.
  4. Bake at 200 ° C grill function for 30 minutes

Byebye

 

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Cannelloni with eggplant

Today a first course recipe!

Here are cannelloni, I decided to make a vegetarian version with the latest eggplants.

Voila’ the recipe:

Cannelloni with eggplant
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
A tipical italian plate in a vegetarian version with eggplant sauce
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 250 g of pasta for lasagna
  • 2 small eggplants
  • 100 g of tomato sauce
  • extra virgin olive oil
  • 1 clove garlic
  • a few leaves of basil
  • For the sauce:
  • 30 g of butter
  • 30 g flour
  • 20 g parmesan
  • 300 ml of milk
Preparazione
  1. Prepare eggplant's sauce
  2. Cut the eggplant into cubes, fry with a little oil and a clove of garlic and basil.
  3. Add the past and cook for half an hour.
  4. Prepare the sauce:
  5. Melt the butter, add the flour and mix well.
  6. Then add the milk and bring to a boil over low heat, stirring with a whisk until 'it thickens.
  7. Add the pinch of salt, nutmeg and parmesan.
  8. To blanch the pasta for lasagna it cool.
  9. Use Butter to grease the pan to prepare the cannelloni:
  10. Fill the pastry of lasagna with eggplant sauce and roll.
  11. Alongside each other cannelloni, sprinkle other sauce of eggplant, bechamel and sprinkle with the grated cheese.
  12. Bake at 180 ° C for 30 minutes

 

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Crushed kamut sourdough

Today I propose a yummy recipe, instead of the usual excellent pizza, here the wafers made with kamut flour, which I love.

Accompanied by meats, vegetables and cheeses, gourmet dinner becomes simple, all done with redundant sourdough.

Crushed with kamut flour:

 

Crushed kamut sourdough
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Wafers made with kamut flour and surplus yeast Licola
Autore:
Ricetta: Brunch
Cucina: Italian
Ingredienti
  • 300g flour kamut
  • 100 ml of Licola
  • 20 ml of olive oil
  • 180ml of water
  • 1 teaspoon of salt
  • oregano to taste
Preparazione
  1. Having refreshed your yeast liquid set aside 100ml
  2. Dissolve the yeast in the water
  3. Place the flour in the center and put in the oil water
  4. Mix and add salt towards the end.
  5. Form a smooth and homogeneous mixture.
  6. Let rise until doubled (about 4-5 hours)
  7. Grease a tart pan, smoothing with your fingertips and let rise again for a couple of hours.
  8. Sprinkle with oregano and a few grains of salt.
  9. Bake for 30-35 minutes at 180 ° C

See you byebye

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Potato dumplings with chickpea flour

We are still with alternative flours! This is a first ingenious idea for celiac and not, drumplings with chickpea flour.

I was curious about this recipe when I saw it in the ipercoop cooking magazine  on sale at the supermarket, a small booklet full of delicious ideas that I will reply as soon as possible, potato dumplings:

 

Potato dumplings with chickpea flour
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Potato dumplings made with chickpea flour, ideal for celiac and intolerant
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 500 g of potatoes (or red potato)
  • 150 g of chickpea flour
  • a teaspoon of salt
Preparazione
  1. Boil the potatoes
  2. Drain and let them cool
  3. Mash potatoes and place in a bowl
  4. Add salt
  5. Now add the flour until completely absorbed
  6. Form a smooth paste.
  7. Prepare the cord and cut dumplings
  8. Boil water, add salt and toss dumplings
  9. Drain them when they surface
  10. Drizzle with melted butter or pesto.

 

Byebye and see you to the next recipe.

Potato dumplings

Potato dumplings

Potato dumplings

 

Potato dumplings

Apple pie with buckwheat and cinnamon

Today a nice apple pie, thanks to my husband that took home a truckload of apples from Valtellina.

It was the first recipe of my cake, I made a small change by adding the buckwheat flour alternating with that kamut and I put a lot of apples.

Lately I use different flour in my recipes and  I must say that I feel better.

The flavor is a bit special, at least for me, the rest of the family loved it.

The mix of these flours with apples and cinnamon have made a different kind of cake, taste very natural and light , brcause there’s no butter.

 

Apple pie with buckwheat and cinnamon
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
A delicate sweet cake made with many apples buckwheat, kamut and cinnamon
Autore:
Ricetta: Dessert
Cucina: Italian
Ingredienti
  • 100 g of flour kamut (If you want use flour 00)
  • 100 g of buckwheat flour
  • 800 g apples (weight of apples already peeled)
  • 110 g of cane sugar
  • 1 egg
  • 250 ml of fresh milk
  • 1 packet of baking powder
Preparazione
  1. Combine the flours and stir in the yeast
  2. Beat well the egg with sugar until the mixture is very creamy
  3. Begin adding the flour alternately with the milk until a soft dough.
  4. At this point, add the apples previously peeled and finely slice.
  5. Set aside a little apple to decorate.
  6. Coat a baking pan with parchment paper, put the mixture.
  7. Distribute a part of the apples evenly on sunburst on the surface.
  8. Sprinkle with plenty of sugar and cinnamon to taste.
  9. Bake at 180 ° C for 45 min. ... do the test stick to make sure it is cooked

byebye…..

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Black rice with prawns and buffalo

Here we are, my friends, in summer hurray!

I leave you a recipe “real summer”, a beautiful salad rice with black rice, which is well suited to cold foodir such as this.

I decided to combine prawns to the buffalo mozzarella, the result is a truly fresh recipe.

I leave you the recipe:

Black rice with prawns and buffalo
 
Preparazione
Cottura
Tempo totale
 
Delicate cold salad of black rice with buffalo mozzarella, prawns and olives, fresh and light
Autore:
Ricetta: First Course
Cucina: Italian
Serves: 4
Ingredienti
  • 200 g of black rice
  • 1 large buffalo mozzarella
  • 100g prawns (shelled weight)
  • olives q.s.
  • extra virgin olive oil q.s.
  • salt to taste
  • parsley to taste
Preparazione
  1. Boil water, add salt and cook the black rice.
  2. The kitchen is a bit long, about 30-40 minutes.
  3. Meanwhile cook the prawns in salted water for about 1-15 minutes
  4. Drain and place in a large bowl.
  5. Cut mozzarella in cubes and combine it with shrimp.
  6. Soften with a little oil.
  7. Drain at this point the rice, rinse it under cold water and leave to cool.
  8. Join it in the bowl to the other two ingredients.
  9. Add a little of olives and sprinkle with parsley.
  10. Season with little oil and refrigerate for an hour.
  11. Serve cold.

See you with the next recipe.

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